Min Mormor lavede altid gammeldags æblekage om efteråret. Hun lavede den i lag med makroner med portvin og syltetøj, og en masse flødeskum på toppen. Hun samlede den et par timer inden den skulle spises hvilket betød at makronerne var helt bløde.
Jeg har også altid lavet æblekage, og da jeg begyndte var altid uenighed om hvordan den skal samles. Skal syltetøjet kommes på før raspen – nogle mennesker tager det meget ilde op hvis den er samlet forkert. Det gider jeg simpelthen ikke, så jeg stiller alle delene på bordet for sig, og så kan alle samle æblekagen på deres egen tallerken – helt efter eget ønske.
Til 6 personer bruger jeg:
Ca. 1 kg madæbler
1 dl vand
1 vaniliestang
Æblerne koges ved svag varme indtil æblerne er helt kogt ud. Herefter smages den til med ca. 10-150 g sukker – sukkeret skal først i efter kogning for ellers koger æblerne ikke ordentligt ud.
Imens æblegrøden køler laves raspen.
200 g Rasp
50g Smør
100 g Sukker
50 g kokos eller hakkede nødder
Blandingen kommes i en forholdsvis varm pande og omrøres indtil sukkeret er karamelliseret og raspen får en gylden farve. Raspen tages af varmen – pas på for det brænder hurtigt på – og lægges ud på bagepapir til afkøling.
Der piskes skum af 2½ dl piskefløde.
Æblegrød, rasp, flødeskum og hjemmelavet jordbær- hindbær eller solbærmarmelade sættes på bordet, og så kan alle samle efter helt eget valg.