Rugbrød

Jeg har bagt mit eget rugbrød lige så længe jeg kan huske. Min Farmor Blomst bagte også altid selv sit rugbrød. Hun var plaget af gigt, så jeg hjalp hende ofte med rugbrødsbageriet fordi det gjorde ondt i hendes hænder at ælte. Blomst skulle hjælpes på sin måde, hvilket blandt andet indebar, at skålen skulle stå på en avis i vasken når man rørte dejen – jeg forstod aldrig hvorfor. Blomst’s rugbrødsdej blev til over 2 dage, men det kan jeg altså ikke vente på.  Desuden er min portion tilpasset, så det passer til min form – en slip let form på 10*11*30 cm (3,3 liter – man er vel ingeniør).

Jeg har hverken tid eller tålmodighed til at vente 2dage, så blander alle ingredienserne sammen i en arbejdsgang, hælder det i formen og lader det stå mindst 8 timer ved stuetemperatur. Jeg har flere gange glemt det, så det har hævet i 18 og det bliver det ikke ringere af. Surdejen har jeg fra Blomst, men man kan købe surdej i Helsekost butikker. Når processen er i gang tager man en portion dej fra hver gang man bager, og bruger den næste gang man bager. Surdejen holder i hvert fald 2-3 uger i køleskabet.

Der skal bruges:

8dl vand – noget af vandet kan udskiftes med en sød øl
1 portion surdej
6 dl groft rugmel
5 dl skårne eller knækkede rugkerner
5 dl hvedemel
1½ spsk salt

Her tages surdejen fra

Herefter blandes i dejen:

1 dl hele rugkerner
½ dl solsikke kerner
græskarkerner eller andet godt
½dl hørfrø

Brødet bages ved 225 grader ved i 5 kvarter. Jeg sætter enten brødet ind i en kold ovn, eller hvis ovnen er varm når brødet sættes ind, slukkes ovnen 10 min før de 5 kvarter er gået. Brødes afkøles og skal først skæres når det er kølet af. Opbevares i en pose – ikke på køl, så synes jeg det bliver kedeligt. Hvis jeg skal rejse, skærer jeg det resterende brød i skiver som jeg lægger i fryseren og  som efterfølgende kan tages op individuelt.

Jeg bruger mel fra Lyngby Mølle, som mine 2 søstre driver. Deres mel er økologisk og helt friskkværnet – man får et helt andet brød!

http://ferlovkolonial.dk