Sushi

Jeg har altid godt kunnet lide sushi, men har længe haft den opfattelse at det er umuligt at lave selv. Da jeg sidst var i Japan, besluttede jeg mig for at købe udstyr med hjem, og havde fik gode råd til opskrifter af min søster, som havde lavet sushi med en japansk veninde. Det tager tid, og det fremkomne resultat er sikkert ikke sushi hvis man spørger en japaner. For mig er det fremragende kost som kan varieres i det uendelige.
Jeg laver mest MAKI ruller, som er risruller med tang udvendigt, og california rolls som er risruller med risen siddende udvendigt. For at rullerne kan hænge sammen er det vigtigt at risene koges rigtigt, for ellers hænger rullerne ikke sammen, og så ender sushi eventyret i en katastrofe.

Her er opskrifter og mængdeangivelser på hvad du skal bruge til sushi til 4 personer.

500g sushi ris 6 dl vand.
¾ dl ris eddike
1 håndfuld sukker 1 tsk salt
250 g røget 250g  gravad laks
100 g frisk fisk.
50g lufttørret skinke
Ca 300 g gram gulerødder – 4 stk.
1 bundt asparges 1 bdt. Dild
Wasabi – vi bruger ca ½ tube hver gang soja sovs syltet Ingefær

Kogning af sushi ris udlægges som MEGET kompliceret, men det er slet ikke svært. Som udgangspunkt skal der bruges 120g vand for hver 100g ris. Jeg regner med 125 gram ris pr Person og plejer at bruge 750g til os 5 – så er der også lidt til frokost til et par af ungerne næste dag.

Risene skyldes indtil vandet er klart, og herefter lader jeg dem stå i vand i et kvarters tid. De hældes de op i en sigte og drænes i yderligere et kvarter. Herefter koges de 12 minutter og står under låg i 15 minutter. Mens risene koger blandes marinaden i en gryde og lunes indtil sukkeret er smeltet. Marinaden hældes over risene og blandes rundt når risene har kogt. Lad risene trække i hvert fald i et par timer. De kan koges om morgenen, eller om morgenen.

Jeg bruger ikke tun og andre eksotiske fisk, fordi jeg ikke bryder mig om den måde de overfiskes på. Desuden efterlader de en enormt CO2 belastning, fordi de transporters over store distancer. Avacadoer fantastisk i sushi, men jeg udelader dem også på af miljøbelasningen.

Jeg køber lokal fisk – laks eller hellefisk, som vi spiser rå, men jeg synes også at gravad laks, røget laks og rejer er fantastisk i sushi. Til dem som ikke kan lide fisk, bruger jeg grøntsager alene eller i kombination med lufttørret skinke.

Grøntsagerne skal efter min mening blancheres før brug. De skæres ud i tynde stave – også asparges, og skal herefter bare lige ned og koge op i 1 liter vand med 50 g sukker og 1 tsk salt.

Herefter fordeles en stor håndfuld ris på tangen på den grove side. Det er ikke nemt, og hvis der er hjælpende børn er der ris overalt. Hvis man vil lave MAKI med tang udvendigt lægges de på en sushimåtte, skal det være California rolls med risene uden på, skal måtten være beklædt med køkkenfilm for at risene ikke hænger i. California Rolls drysses med hvid eller sort sesam, eller knuste wasabi bønne, og vendes

fyldet  lægges i rullerne, og endelig ikke mere end at de kan rulles sammen.

Til slut skæres rullerne i skiver med en skarp kniv. Er kniven for sløv, eller maser man for hårdt ryger fyldet ud.

 

 

Forslag til indhold:

  • Røget laks med asparges, dild og rucula
  • Gulerod og rucula
  • Gravad Laks, asparges, dild og rucula
  • Agurk og rucola
  • Lufttørret skinke med gulerod og rucola

Kun fantasien sætter grænser.