Lagkage

Når ungerne har fødselsdag laver jeg altid lagkage. Jeg har et anstrengt forhold til købte bunde, så jeg dem laver selv. De første par gange stod jeg og fumlede med springform og filletkniv som angivet i de fleste opskrifter og det gik galt hver gang.

Jeg besluttede derfor – igen – at gå egne veje og laver bundene individuelt på hvert sit stykke bagepapir. jeg har levet en skabelon af et stykke avispapir – en cirkel på 20,5 cm i diameter. Jeg deler dejen op på 3 stykker bagepapir, lægger skabelonen under bagepapiret,  og smører dejen ud til kanten af skabelonen på hver af de 3 bunde. Til bundene skal du bruge:

3 æggehvider som piskes stive

3 æg
100 g sukker
1 tsk vaniliesukker
som piskes til tyk æggesnaps

De stive hvider, æggesnapsen
100 g mel
1 tsk bagepulver 
vendes forsigtigt sammen og placeres i 3 portioner på hvert sit stykke bagepapir og fordeles som beskrevet ovenfor. Skal lagkagen bruges til en særlig lejlighed, kan man naturligvis lave skabelonen i en anden facon – jeg har selv prøvet både lastbil og får. De bages individuelt i 5-8 minutter ved 175-200 grader. 

HOLD godt øje med dem, for de brænder lynhurtigt.

Bundene kan sagtens bages dagen før. De stables ved at drysse en lille smule sukker på bundene inden de på deres bagepapir lægges oven på hinanden – så klister de ikke til bagepapiret oven på. Det hele opbevares i en plastpose – husk også sukker på den øverste.

Mit favorit fyld er banan lagt sammen med flødeskum med nougat. Jeg bruger 3-4 bananer , ca ½ liter piskefløde og 1 lille pakke nougat. Fløden piskes og nougaten rives i – den kan med fordel lægges i fryseren ½ time inden den skal rives. Flødeskummet kan piftes yderligere op med 100 g hakkede mandler som karamelliseres i ca 50g sukker og en lille smule smør. Knasende nougat skum og bananer i tynde skiver lægges imellem bundene.

Alternativt kan lagkagen fyldes med karamelcreme.

125 gr sukker
2 spsk smør
2 spsk sirup
varmes op til det karamelliserer.  

2 dl fløde tilføjes langsomt, og der rører til massen er lind.

1/4 L piskefløde piskes til skum og halvdelen af den afkølede karamelmasse vendes heri.
fordel den anden halvdel af karamelmassen på den ene af lagkagebundene. 
lagkagen samles med karamelflødeskummet, som drysses med karameliserede hasselnødder der er hakket.

Sammen med karamellen kan en portion let syrlig æblegrød gøre underværker.

som pynt plejer jeg eller børnene at lave et mønster som jeg sier flormelis henover.